UX- en UI-design voor medische apparatuur

De meest chirurgvriendelijke sonische cutter

Medische apparatuur

Gebruikerservaring

Interface Design

Cover van UX design case study toont chirurgen in de operatiekamer met lampen boven het hoofd.
KLANTdeSoutter Medical / Zethon
LOCATIEAylesbury, UK
TEAMUX-designer, UX-onderzoeker, UI-designer, interactie-designer, projectmanager, productmanager
Video samenvatting
Greg laat zien hoe de nieuwe gebruikersinterface een verschil maakt voor chirurgen die de ultrasone cutter gebruiken.
Video miniatuurafbeelding
Pictogram Afspeelknop
2:32

Het bedrijf voor medische hulpmiddelen ontwikkelde een innovatieve ultrasone snijder. Ze waren dicht bij de marktintroductie en ze hadden een gebruikersinterface nodig om gebruikers te ondersteunen en te voldoen aan de regelgeving. Ze besloten ons UX-ontwerpbureau te vertrouwen omdat ze een grotere ambitie hadden: ze wilden dat het UI-ontwerp een vlaggenschip van hun merk zou worden, iets wat chirurgen leren herkennen als een keurmerk in de medische industrie.

Op dagbasis werkten we met een klein klantenteam bestaande uit een product owner en een engineer. In deze vorm konden we ontwerpen snel itereren en gedurfde ideeën uitproberen om de innovatie te krijgen waarnaar ze op zoek waren. De stuurgroep bestaande uit verschillende andere belanghebbenden werd elke twee weken op de hoogte gehouden.

ONZE BIJDRAGEN

Informatie-architectuur

UX flows

Gebruikersonderzoek

Academische literatuurstudie

Technische workshops

Wireframen

UX-ontwerp

Interactieve prototypering

Gebruikers testen

Human Factors

UI-ontwerp

Ontwerp systeem

Medisch apparaat met GUI-design op de voorgrond gelegd over een donkere operatiekamer op de achtergrond

HET OUDE GUI-ONTWERP VAN HET MEDISCHE APPARAAT

Ingenieurs hadden een gebruikersinterface voor het medische apparaat gemaakt, maar chirurgen waren niet blij met het ontwerp. Artsen hebben zeer specifieke behoeften wanneer ze midden in een operatie zitten. Het is niet genoeg om gebruikersinterface-elementen zo te rangschikken dat ze logisch lijken in een medisch apparaat.

Andere belanghebbenden waren ontevreden omdat dit ontwerp van de gebruikersinterface niet aantrekkelijk is. Het laat de prestaties van het medische apparaat niet zien en het helpt niet bij de verkoop.

Hoewel het door de ontwikkelaar gemaakte UI-ontwerp verre van bruikbaar is, was het voor ons een constructief uitgangspunt, omdat het de belangrijkste functies liet zien. Dus als team van een extern UX-designbureau konden we meteen aan de slag.

Vorige Ontwerp
UI van medisch apparaat ontwikkeld door ingenieurs

HET SYSTEMATISEREN VAN DE BEHOEFTEN VAN CHIRURGEN

Productmanagers hadden een sterke intuïtie over gebruikersbehoeften. Maar user experience design voor medische hulpmiddelen is een heel besluitvormingsproces en intuïtie kan niet veel dicteren. In plaats daarvan bepaalt de manier waarop je kennis organiseert of je de neiging hebt om ontwerpbeslissingen te beïnvloeden in de richting van positieve resultaten in het ontwerpproces.

We hebben drie dingen gedaan om goede UX ontwerpbeslissingen te ondersteunen. Eerst hebben we de beschikbare informatie gesystematiseerd. Daarna hebben we uitgezocht wat we niet weten en zijn we op onderzoek uitgegaan, bijvoorbeeld via gebruikersonderzoek met artsen. Ten derde integreerden we alle informatiebronnen, sneden en sneden in blokjes om de komende ontwerpbeslissingen voor te bereiden.

Discovery en Feature Mapping

EEN INTUÏTIEVE UX-ARCHITECTUUR ONTWERPEN

Je zou niet willen dat een chirurg aan de navigatie van een medisch apparaat zit te prutsen. Meestal is de uitdaging van UX-ontwerp voor ingebedde GUI's dat er te weinig UI-componenten in één weergave passen, waardoor de navigatie nogal diep wordt.

We hebben acht structuren getest om te zien hoe ze de gebruikerservaring beïnvloeden. We bekeken hoe elke optie de prestaties van medische artsen beïnvloedt. Het doel was om een informatiearchitectuur te vinden die de eenvoudigste gebruikerservaring geeft voor het medische apparaat.

Functies, interacties en inhoud worden in kaart gebracht aan de hand van de structuur, waarbij wordt gesuggereerd wat je wel en niet kunt doen in elke weergave van de gebruikersinterface.

Information Architecture

BENCHMARKING VAN INTERFACES VOOR MEDISCHE HULPMIDDELEN

Om een UI-ontwerp van topklasse te maken, moesten we als ontwerpers de status quo in de niche van medische hulpmiddelen voor chirurgie nauwgezet onderzoeken.

Als gespecialiseerd UX-design bureau voor medische apparatuur kunnen we deels vertrouwen op onze bibliotheek met tientallen soorten gebruikersinterfaces voor medische apparatuur. Maar de duivel zit in de details.

In plaats van ons te beperken tot algemene perspectieven, hebben we diep gegraven en de details onderzocht die een ultrasone snijder uniek maken, zoals de hanteerbaarheid, de manier waarop de aandacht door de interface wordt geleid of de interacties die goed werken voor chirurgen.

Deze nauwgezette ontwerpanalyse gaat net zo goed over uitzoeken wat niet werkt als over het ontdekken van die patronen die vertrouwdheid creëren bij gebruikers.

UX Research
Voorbeeld gebruikersinterface van medisch apparaat

INTERACTIES: GUI, FYSIEK PRODUCT EN CONTEXT

Het gebruik van medische apparatuur is een zeer fysieke aangelegenheid die het design van menselijke factoren complex maakt.

De ultrasone snijplotter heeft fysieke knoppen voor belangrijke functies en sleuven om patronen in te steken. Deze vormen een integraal onderdeel van de user experience.

De UX van dit medische apparaat heeft een extra twist: artsen raken het scherm met de niet dominante hand (links) aan. Dat verandert alles.

Dus in het op feiten gebaseerde proces van GUI-design moesten we rekening houden met:

(1) Welke interactiepatronen kennen artsen van andere medische apparaten?

(2) Hoe beïnvloedt het verschuiven van de aandacht van de patiënt naar de gebruikersinterface de cognitieve bronnen?

(3)Hoe functioneert de fijne motoriek onder deze omstandigheden?

Al deze factoren hebben de gebruikersinterface beïnvloed, zowel op grote als kleine manieren. Ze bepaalden bijvoorbeeld de grootte van UI-componenten, hun positionering en de interactiepatronen waaruit de GUI bestaat.

Functies van fysieke console
Diagram met links het fysieke ontwerp van een medisch apparaat en rechts een uittreksel van een tabel met vereisten voor GUI-design.
Diagram met links het fysieke ontwerp van een medisch apparaat en rechts een uittreksel van een tabel met vereisten voor GUI-design.

DE ROL VAN ONDERZOEK NAAR MENSELIJKE FACTOREN

Studies uit de cognitiewetenschap hebben ons evidence-based ontwerpproces ondersteund.

In het dagelijkse proces van samenwerking met belanghebbenden deelden we met productmanagers de inzichten die helpen om perspectief te bieden op de voor- en nadelen van dit of dat specifieke ontwerpdetail van de gebruikersinterface. Stakeholders kunnen dit onderzoek begrijpen omdat we laten zien hoe een principe pragmatisch van toepassing is in het ontwerp voor de GUI van hun medische apparaat.

Onderzoek naar menselijke factoren helpt productteams goede ontwerpbeslissingen te nemen die de veiligheid en bruikbaarheid van interfaces voor medische hulpmiddelen verbeteren. Het is niet de enige bron van informatie in evidence-based design, maar het geeft zeker robuustheid aan het proces omdat het helpt andere gegevenspunten te integreren in een samenhangend geheel.

Evidence Based Design
Fragmenten uit onderzoek naar ontwerp van menselijke factoren dat ux-ontwerp voor medische apparatuur ondersteunt.
Colle, H. A., & Hiszem, K. J. (2004). Standing at a kiosk: Effects of key size and spacing on touch screen numeric keypad performance and user preference. Ergonomics, 47(13), 1406-1423.
Fragmenten uit onderzoek naar ontwerp van menselijke factoren dat ux-ontwerp voor medische apparatuur ondersteunt.
Tao, D., Yuan, J., Liu, S., & Qu, X. (2018). Effects of button design characteristics on performance and perceptions of touchscreen use. International Journal of Industrial Ergonomics, 64, 59-68.

DE GEBRUIKERSERVARING ONTWIKKELT ZICH GEZAMENLIJK

Schetsen en wireframes zijn deliverables die we gebruikten om ideeën te verzamelen en ontwerpopties te communiceren aan producteigenaren, gebruikers en technici. Naarmate het ontwerp van de gebruikersinterface zich ontwikkelde, gingen we van eenvoudige schetsen naar steeds geavanceerdere wireframes.

Een verrassend aspect van deze evolutie is hoe we pendelen tussen verschillende perspectieven van de gebruikersinterface. In de ene sprint kunnen we bijvoorbeeld de lay-out van de interface als geheel herzien, terwijl we in een andere sprint opties voor een bepaald onderdeel onderzoeken.

Geleidelijk aan wordt de user experience van het medische apparaat stabiel, wat betekent dat zowel het geheel als de kleinste details hun ideale vorm vinden.

Prototype & Product Denken

ZORGVULDIG UI ONTWERP MAAKT IMPLEMENTATIE EENVOUDIG

Het visuele design van de gebruikersinterface, met de esthetiek en merkidentiteit, vormt de laatste fase. Visueel UI-design verandert niets aan de structuur van de interface, maar voegt karakter toe aan het medische apparaat.

Bij deze ultrasone snijplotter speelt het UI-design twee belangrijke rollen.

Ten eerste verbetert het de bruikbaarheid door de aandacht van chirurgen te sturen wanneer ze naar de interface kijken. Ten tweede voegt het een emotionele laag toe die een aantrekkelijk effect heeft in verkooppresentaties van het medische apparaat.

Engineers implementeren dit uiteindelijke UI-design. Daarom bereiden wij als ontwerpers de middelen voor hen voor om hun inspanning tot een minimum te beperken.

UI Design
GUI-design van het hoofdscherm van een medisch apparaat met knoppen.
UI-design van een UX-bureau voor een medtech-klant.
Voorbeeld van GUI-ontwerp van UX- en UI-ontwerpbureau
User interface ontwerp van medisch UX bureau
Zwarte klodder spiraalsgewijs.
Quotes
Deze interface zou mijn werk gemakkelijker maken. Ik zou er helemaal geen omkijken naar hebben. Het is allemaal duidelijk, net als mijn Tesla.
UX research user
Tom Frilling, MSc MBBS FRCS(Tr&Orth)
Heup- & Knietrauma en Orthopedisch Chirurg
GUI-design voor het instellingenscherm van een medisch apparaat
UI-design voor een instelscherm voor een medisch apparaat met UI-componenten
Voel het
Probeer de knoppen
HDS-121
connected
running
RUNNING
Pump
Paired
Unpaired
Speed (RPM)8,500

HET ZEER GEDETAILLEERDE ONTWERPSYSTEEM

Het designsysteem dat we aan de ingenieurs hebben geleverd, is zeer gedetailleerd en laat niets aan de interpretatie over. Het ontwerpsysteem houdt nauwgezet rekening met toestanden, gedragingen en relaties tussen alle UI-designcomponenten die de user experience vormen. Engineers zijn zeer productief als ze coderen met deze ondersteuning.

Maar het designsystem levert ook middelen en de logica die deze GUI-taal klaar maken voor gebruik in andere producten in het portfolio van de fabrikant van medische hulpmiddelen.

Fragment met pictogrammen en knoppen van het ontwerpsysteem van een ultrasone snijplotter.
Fragment met pictogrammen en knoppen van het ontwerpsysteem van een ultrasone snijplotter.
Cover van UX design case study toont chirurgen in de operatiekamer met lampen boven het hoofd.
Cover van UX design case study toont chirurgen in de operatiekamer met lampen boven het hoofd.
Ontwerpelementen

UX EN UI-ONTWERP VOOR MEDISCHE HULPMIDDELEN

Kijk naar het GUI-design voor dit medische apparaat: het positioneert het meteen als marktleider. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Wanneer chirurgen het medische apparaat uitproberen, voelen ze zich al snel op hun gemak met de gebruikerservaring: het is alsof het anticipeert op de nuances die voor hen belangrijk zijn en het gedraagt zich op een geruststellende manier.

Dit niveau van gebruikerservaring is geen toeval. Het is het resultaat van een nauwgezet proces dat een overvloed aan informatie integreert in het besluitvormingsproces voor het ontwerp. Het proces wordt geleid door deskundige ontwerpers met veel ervaring in ingebedde GUI's en medische apparaten, zodat productmanagers en andere belanghebbenden kunnen zien welke opties er zijn voor de gebruikersinterface, met hun voor- en nadelen.

Het juiste GUI design is geen subjectieve gok. Het komt naar voren als de voor de hand liggende en rationele keuze uit de kruising tussen gebruikersbehoeften, technologie en bedrijfsstrategie.

RESULTATEN

Eerste klikbare prototype geleverd in 3 weken

Voldoet aan ISO 62366 en IEC 62366-1

Industriebepalend GUI-ontwerp

Volledig designsysteem voor gebruik in het hele portfolio

Naadloze overdracht en ondersteuning voor het engineeringteam

Heb je een project in gedachten?

Stijlvol meisje dat zonnebril draagt
Stijlvol meisje dat zonnebril draagt

Je gids voor digitale uitmuntendheid

Creative Navy is een top UX/UI ontwerpbureau in Nederland. Wij ontwerpen mobiele ervaringen, webinterfaces en GUI voor ingebedde apparaten.

© Creative Navy LTD 2024

Excellence UI design illustration