<img height="1" width="1" style="display:none" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1603620&fmt=gif"/>
UX- en UI-ontwerp voor strategische productontwikkeling

Een ontwerpvisie voor het kopen van auto's

AUTOMOBIELINDUSTRIE

Mobiele App

Europa

Uitzicht op Lissabon vanuit het kantoor van de UX klant
KLANTOLX GROUP Ltd.
LOCATIELissabon, Portugal
TEAMUX designer, UI designer, interaction designer, project manager, product owner, software architect
WEBSOTE

OLX is 's werelds toonaangevende markplaats van advertenties. In de het verticaal van auto's kopen en verkopen miljoenen gebruikers auto's, motoren en onderdelen.

OLX ontdekte dat de gebruikerservaring op het mobiele internet en de apps van auto's niet tot teveredenheid stelde. Ze huurden ons in als externe UX/UI consultant om een lange termijn ontwerpvisie te creëren voor hun in-house design team.

We werkten aan het UX en UI ontwerp van geselecteerde modules. Door het creëren van UX concepten en UI ontwerpen kwamen we op het punt dat we hun design team uitrustten met een volledig functioneel design systeem.

ONZE BIJDRAGEN

UX-ontwerp

UX-flow

Prototyping

Concept ontwerp

Interactie ontwerp

UI ontwerp - ontwerp systeem

Ontwerpvalidatie

Kwaliteitsborging

Rode auto rijdt over palmweg

DE DESIGN AFTRAP IN LISSABON

Twee ontwerpers en de projectmanager bezochten OLX in Lissabon voor een 3-daagse workshop. We doken diep in de resultaten van het gebruikersonderzoek die ze hadden verzameld, marketing inzichten en de eerdere pogingen van hun design team om het probleem op te lossen. We waren in staat om met de verschillende stakeholders te spreken en met afdelingen in verschillende landen waar de het auto-verticaal essentieel is.

We kwamen prioriteiten overeen en een roadmap voor de komende weken.

Uitzicht vanuit het kantoor van de cliënt in Lissabon
Uitzicht vanuit Lissabon
Kantoor van de klant in Lissabon

EEN LOGICA DIE FUNCTIES EN TRAJECTEN SAMENBRENGT

Het doel was om een lange termijn visie te creëren voor de mobiele ervaring. Op basis van marktonderzoek, trends en de waarschijnlijke evolutie van technologie, hebben we de functie stack heroverwogen en een nieuw perspectief geboden op hoe de app waarde kan bieden aan gebruikers.

Vanuit een gedragsperspectief hebben we gebruikerstrajecten geconceptualiseerd die laten zien hoe individuele functies samen meer vormen dan een optelsommetje. Door voortdurend in contact te staan met het OLX team, hebben we deze futuristische visie in overeenstemming kunnen brengen met een realistische kijk op hun ontwikkelingspijplijn.

Gebruikerservaring stroomdiagram legenda met icoontypes
Detail van het stroomdiagram van de gebruikerservaring dat functies en inhoud documenteert
Lijst van bruikbaarheidsproblemen in een mobiele applicatie

ONTWERPVALIDATIE VOOR DE NIEUWE UX-CONCEPTEN

Vervolgens creëerden we UX design concepten voor individuele trajecten. We drukten onze design ideeën uit in de vorm van wireframes en interactieve prototypes.

Elke twee dagen gaven we een update aan het product team en aan het eind van elke week presenteerden we aan het meer uitgebreide OLX project team dat bestond uit marketing, VP's en ontwikkeling.

We lieten hen meedenken over het ontwerp en de redenering achter ontwerpbeslissingen, benadrukten de verwachte uitkomsten, alternatieven die waren overwogen en aanbevelingen voor de uitrol. Het besluitvormingsproces werd gedocumenteerd in Confluence, en in de wekelijkse gesprekken hadden we een vruchtbare uitwisseling waarbij meerdere visies werden gedeeld.

Ontwerp training voor het team van de klant

Toen we eenmaal stabiele UX design concepten en initiële UI stijlen hadden, zijn we opnieuw een week in Lissabon bij elkaar gekomen. In deze tijd hebben we sessies gehouden met de VP's, marketing en ontwikkeling om het nieuwe ontwerp en de productvisie te integreren in hun bredere strategie.

Daarnaast trainden onze designers het in-house design team van OLX om de design concepten te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de app. Samen zijn we een plan overeengekomen om de ontwerpen geleidelijk uit te rollen met zorgvuldig testen bij elke stap.

UX ontwerp klant kantoorinrichting in Lissabon
Vergaderzaal geboekt voor UX workshop met Creative Navy
Interieur vergaderzaal voor UX workshop in Lissabon

UI ONTWERPEN ALS EEN VISUELE TAAL

De UI design stijl die we creëerden moest merk agnostisch zijn, om OLX in staat te stellen één code bibliotheek te ontwikkelen die gebruikt kan worden in landen met verschillende merken. Bovendien hebben we de UI-bibliotheek tot een minimum beperkt, om de code eenvoudig te houden en een snel ladende app te ondersteunen.

We hebben alle ontwerpen getest om er zeker van te zijn dat aan de toegankelijkheidsnormen in de verschillende jurisdicties wordt voldaan en hebben alle stijlen gedocumenteerd in een bibliotheek die door meerdere ontwerpers tegelijk kan worden gebruikt.

Startscherm mobiele applicatie vóór herontwerp
Ontwerp gebruikersinterface voor mobiele autozoekapplicatie
UX/UI Ontwerp concept voor auto zoeken mobiele applicatie
Quotes

Het betekende veel om met zo'n hoog kaliber deskundigen samen te werken om onze ideeën te vertalen in een ontwerp dat klaar is voor implementatie en ik waardeer jullie open aanpak echt.

irector of Product Design and Research at OLX
Tiago CabaçoDirecteur van productontwerp en onderzoek @ OLX
Screenshot van Slack met feedback van ontwerpklanten
Vergaderzaal in Lissabon voor UX workshop
Detail van auto gebruikt in mobiele app voor gebruikte auto's
Ontwerpelementen

EEN NIEUWE ONTWERPVISIE KLAAR OM TE WORDEN UITGEVOERD

Toen OLX ons benaderde waren ze in tweestrijd tussen de noodzaak om de app opnieuw uit te vinden en de noodzaak om snel met de ontwikkeling te beginnen. Ze wisten niet zeker hoe ze lange termijn denken konden verenigen met het pragmatisme dat nodig is om dingen waar te maken.

In tien weken tijd hebben we hen een visie gegeven over hoe precies functies en een verbeterde gebruikerservaring hen de komende jaren zullen onderscheiden in de markt. Daarnaast voorzagen we hen van een set ontwerpen die gecodeerd moesten worden en een ontwerpsysteem dat door hun ontwerpteam gebruikt kon worden om de rest van de app uit te werken.

Gedurende het project werkten we nauw samen met het product- en designteam, waarbij we onze inzichten, denkwijze en tools deelden. Bij verschillende gelegenheden werkten we zij aan zij vanuit hun kantoor in Lissabon om kennisoverdracht te vergemakkelijken

RESULTATEN

Gebruikersstromen en UX-interactielogica opgeleverd in zes weken

Merk agnostisch design systeem geleverd in vier weken

Stappenplan met testprotocollen

De hele gedachtengang achter het ontwerp gedocumenteerd in Confluence

Ontwerp- en productteams opgeleid om de ontwerpvisie uit te rollen

Zie ook

OTOMOTO APPLICATION

De applicatie wordt door 7 miljoen gebruikers per maand gebruikt om auto's te kopen en te verkopen.

AUTOVIT APPLICATION

Het merk wordt gebruikt in Roemenië en het bestaat al 18 jaar.

AUTO TRADER APPLICATION

Het Zuid-Afrikaanse auto-verticale merk wordt door miljoenen gebruikers gebruikt

STANDVIRTUAL APPLICATION

De Portugese app is toonaangevend in de auto-industrie